Som Escola Verda
Benvinguts al Bloc dedicat al projecte Escola Verda de l´INS Almatà de Balaguer. Aquest espai pretén ser una eina més per a què el nostre centre segueixi vetllant per la salut del maltractat planeta Terra. Tots esteu convidats a participar-hi activament. Podeu enviar articles, suggeriments i el que us sembli adient a la Núria Farré, professora de Cultura Clàssica
del centre: nfarre3@xtec.cat
del centre: nfarre3@xtec.cat
dijous, 10 de novembre del 2011
Malbaratament farmacèutic
Les nostres farmacioles casolanes estan plenes de medicaments caducats o a punt de caducar, la millor sortida dels quals serà el reciclatge. Reciclar fàrmacs potser ens tranquil•litza, “és bo pel medi ambient” ens diuen, a jo em sembla vergonyós apedaçar d’aquesta manera el malbaratament farmacèutic d’aquest país. Els nostres successius governs, més preocupats en acontentar la indústria farmacèutica que en fomentar l’ús racional del medicament, podrien començar a GESTIONAR els recursos sanitaris abans que a retallar-los. Si s’ha fet una llei que obliga a receptar per principi actiu, per què no es fa una llei que obligui a dispensar-ne únicament les dosis prescrites pel metge?
Mentrestant però ens hem de resignar i acceptar el sistema que tenim. En cap cas hem de llençar els medicaments que ja no utilitzem a les escombraries, els hem de portar als contenidors que tenen moltes farmàcies, són uns contenidors gestionats per SIGRE, segons la seva web “SIGRE Medicamento y Medio Ambiente es una entidad sin ánimo de lucro creada para garantizar la correcta gestión medioambiental de los envases y restos de medicamentos de origen doméstico” . La implantació del Sistema Integrat de Gestió i Recollida d'Envasos (SIGRE) obeeix a una directiva europea del 1994 i a la corresponent normativa de l’Estat espanyol per la qual és obligatori el reciclatge d'envasos i l'eliminació de substàncies farmacèutiques.
Si continuem llegint en la seva web, sabrem que SIGRE va ser promoguda al 2001 pels laboratoris farmacèutics, oficines de farmàcia i empreses de distribució farmacèutica; col.lectius que tenen com a finalitat vendre el màxim de medicaments possibles...O sigui que el reciclatge de medicaments es promogut per aquells que volen vendre medicaments...Ara s’entén perquè la despesa farmacèutica d’aquest país vagi creixent i creixent i el reciclatge sigui el mal menor, costejat per tots natres, malgrat que ens vulguin fer creure el contrari.
Navegant per la web de SIGRE, en un intent de saber com es reciclen els medicaments he arribat al punt “fosc “, ens expliquen que fan amb els envasos: separen vidre, paper, plàstic..però del tema medicaments, tan sols diuen que separen aquells considerats perillosos per a tractar-los adequadament, però, com els tracten?. Mentre que els considerats no perillosos els posen en una cinta transportadora per a la seva valoració energètica...que vol dir això? Que se´n fan amb les pastilles, xarops, pomades...que tenim mortes de fàstic a casa nostra? Doncs allí no ho expliquen o jo no ho he sabut trobar
Malgrat això he trobat una web : Apotecaris solidaris, on expliquem com reciclen alguns medicaments.
Aquí us deixo els enllaços dels que venen els medicaments i dels que els reciclen. Hi ha diferències?
Col.legi de farmacèutics
Web SIGRE
Etiquetes de comentaris:
fàrmac,
medicament,
reciclatge,
residu
Subscriure's a:
Missatges (Atom)