Som Escola Verda

Benvinguts al Bloc dedicat al projecte Escola Verda de l´INS Almatà de Balaguer. Aquest espai pretén ser una eina més per a què el nostre centre segueixi vetllant per la salut del maltractat planeta Terra. Tots esteu convidats a participar-hi activament. Podeu enviar articles, suggeriments i el que us sembli adient a la Núria Farré, professora de Cultura Clàssica
del centre: nfarre3@xtec.cat











dimarts, 19 de juny del 2012

Contaminació per purins


Un problema mediambiental de gran magnitud que afecta moltes zones de Catalunya és el dels purins (residus líquids i semilíquids) que contaminen les aigües per nitrats. Fa temps que s'intenta combatre la contaminació per aquests residus amb una llei que obliga els productors a responsabilitzar-se'n. Però la llei no sempre es compleix. Segons els ramaders, la solució de tractar els purins en plantes especialitzades no sempre és factible.

La moderna planta de tractament de purins de Juneda dóna servei a prop d'un centenar de ramaders de les Garrigues agrupats en un pla de gestió col·lectiu. I és que el problema de la contaminació per purins es pot transformar en un negoci.

A la planta hi porten cada dia 300 metres cúbics de purins, és a dir, uns 100.000 a l'any, que es transformen en 5.000 tones de fems sòlids útils per adobar la terra sense contaminar. A més, en surt biogàs i electricitat per al consum.

Aquesta solució, però, al problema dels purins, no és rendible a tot arreu, tal com es preveia al començament. Hi ha d'haver una gran concentració de ramaders en un radi de 30 quilòmetres perquè funcioni.

El president de Tracjusa, planta de tractament i reducció de purins excedentaris, ha explicat que la realitat és que moltes granges no tenen aprovats encara els seus plans de gestió de purins que preveu la llei. Segons Tracjusa, haurien de pagar sancions i no poden rebre ajuts de l'administració ni nous permisos.

Una responsabilitat que els empresaris del porc atribueixen a l'administració. Ricard Parés, director de PORCAT, l'Associació Catalana de Productors de Porcí, ha dit que el govern estudia amb tots els sectors afectats una moratòria que desbloquegi la situació. Una moratòria que permeti consensuar un nou model de gestió dels purins per transformar-los en adob i que es basi en les bones pràctiques agràries, ha afegit.

D'aquesta manera es podria evitar la contaminació de les aigües per nitrats, sobretot a les zones més vulnerables. 


Vídeo: Contaminació de l'aigua per purins

Josep Llovera Puig (r Batxillerat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada